Kulturarv skyddas mot bränder

Ett arbete har inletts med att flamsäkra de kulturbyggnader som hör till Zornsamlingarna.
Det är hälsingeföretaget H.I.T. Sweden AB, som fått uppdraget att flamsäkra fasader och andra brandkänsliga ytor på byggnaderna. Kulturskatterna säkras nu för eftervärlden.

Foto: Åke E:son Lindman


Ett arbete har inletts med att flamsäkra de kulturbyggnader som hör till Zornsamlingarna.


Det är hälsingeföretaget H.I.T. Sweden AB, som fått uppdraget att flamsäkra fasader och andra brandkänsliga ytor på byggnaderna.  Kulturskatterna säkras nu för eftervärlden. Ansvarig för uppdraget är företagets tekniske chef Freddy Klaffmo som tillsammans med Museidirektör Johan Cederlund på Zornsamlingarna arbetat fram en plan för själva genomförandet. Arbetet påbörjades den 9 maj och beräknas vara klart senast den 12 maj.


”Vi ser mycket positivt på detta samarbete. Att flamskydda några av byggnaderna är ett naturligt led i vår ständiga strävan att stärka skyddet av vår värdefulla miljö”, säger Johan Cederlund.


Zornsamlingarna är för HIT Sweden AB ett prestigeuppdrag och de hoppas givetvis på fler uppdrag av denna kaliber.


”Det är ju som bekant enorma värden som bokstavligt talat ”kan gå upp i rök” för att inte tala om allt mänskligt lidande som ofta blir en direkt följd av bränder. Vi är mycket stolta över att vi fått detta ansvarsfulla uppdrag. Våra medel och metoder har noga testats tillsammans med Räddningstjänsten i Dalarna och Hälsingland”, säger Mats Lorensson som är sälj- och marknadsansvarig på H.I.T Sweden AB.


Det senaste testet genomfördes under Påskhelgen, på Öland, då H.I.T Sweden AB i samarbete med företaget Swedish Fire & Rescue Service AB medverkade vid en planerad nedbränning av en trävilla med tillhörande garagebyggnad. Det var ett unikt tillfälle för företaget att i skarpt läge få testa våra medel och metoder i olika situationer. Resultaten var enastående.


Företaget, som arbetar med effektiva & miljöanpassade flamskydd för både textil och trä, gjorde sig första gången kända 2006 och 2007 då de fick uppdraget att flamsäkra den världsberömda halmbocken i Gävle. Bocken stod emot två attacker med både bensin och rödsprit som tändmedel utan att brinna ner. Skolor, daghem, äldreboenden och andra byggnader är exempel på vad företaget får beställningar på att flamsäkra. Man har även utfört flamsäkring av textila möbler, gardiner och draperier åt företag som IKEA.


Kontakt:


Mats Lorensson


mats.lorensson@flamskydda.se


070-554 25 40

Annons